Güçlendirici kol ve gövde egzersizlerine tercihen amputasyondan önce başlanmalı ve güdük egzersizlerine ara verilmek zorunda kalınsa bile ve protez uygulandıktan sonra da hedeflenen bağımsızlık düzeyine ulaşana kadar devam edilmelidir. Bu egzersizler yataktan sandalyeye ve koltuk değneği ile transferlerin kolaylıkla yapılması ve protezle veya protezsiz yürüme eğitimi için yeterli kondisyonun korunması için gereklidir. Bu temel hareketlerin yanında, durumunuza özel belirlenecek egzersizleri fizyoterapistinizden öğrenerek uygulamanız yararınıza olacaktır.
Amputasyon sonrası ilk günden itibaren fizyoterapistiniz tarafından gösterilecek ve takip edilecek düzenli beden hareketlerine başlanmalıdır. Öğreneceğiniz güdük hareketleri aynı zamanda güdüğün düzgün oval şekil almasında, ödem kontrolünde ve dokuların iyi beslenmesinde de etkilidirler. Günde 3-4 kez 15’er dakika veya 1-2 defa 30’ar dakika ve 10’ar tekrarlı yapılması yeterli olacaktır. Egzersiz yaparken nefesin tutulmamasına özen gösterilmelidir.
En kısa zamanda proteze geçebilmek, yürümek ve merdiven inip çıkmak için güçlü, çevik ve esnek kaslara ihtiyaç vardır. Ağrı, hareketsizlik ve amputasyona neden olan etkenler nedeniyle kaslar zayıflamaktadır. Bu nedenle proteze geçmeden önce kaslar güçlendirilmeye başlanmalıdır.
Amputasyon sonrası uygulanması gereken temel egzersizler