Amputasyon girişimi kişinin hayatında ciddi değişim ve dönüşüm gerektiren önemli bir olaydır. Günümüzde, teknolojik gelişimin sunduğu avantajlarla ampute olmuş kişiler kaybedilen uzva rağmen hiçbir sosyal kimliklerinden vazgeçmeksizin alışageldikleri hayat düzenlerini sürdürebilmektedirler. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için iyi şekillenmiş bir güdük ve iyi bir güdük-protez uyumu şarttır.
Operasyon sonrası meydana gelebilecek bazı nedenler gerekli önlemler alınmadığında protez uygulamasını zorlaştırmakta hatta bazen imkânsız hale getirmektedir. Bunlar, giderilemeyen ödem, yara yeri enfeksiyonu, dolaşım ve duyu bozukluğu, fantom ağrısı gibi komplikasyonlar ve bunların beraberinde getireceği şekilsiz bir güdük, uzun süreli hareketsizliğe bağlı kas kısalıkları (kontraktür), kas zayıflığı ve kondisyon düşüklüğüdür. Uzman bir rehabilitasyon ekibi tarafından izlenecek bir tedavi programı ile protez öncesi süreç doğru bir şekilde yönlendirilecektir.
Her şartta, yara yeri bakımı, güdük şekillenmesi, eklem hareketliliğinin korunması ve kalan kasların güçlendirilmesine yönelik tedbirlerin hasta tarafından titizlikle uygulanmasıyla vücut, iyi seçilmiş bir protezle birlikte amputasyon öncesi temel işlevlerini yerine getirmeye hazır hale gelecektir. Bunun için uygulamalara, eğer planlı bir amputasyon girişimiyse, operasyon öncesinden; değilse, amputasyon gününden itibaren başlanmalıdır.